Effect of Apple Dregs Mass and Processing Time on Pectin Extraction from Apple Dregs
Abstract
Apples have the opportunity to develop their potential to the fullest. In the process of taking apple cider, apple dregs will be obtained. The dregs can be further processed or extracted to obtain pectin. This research was conducted to determine the optimum extraction time and mass to produce pectin from apple dregs. The experimental procedure includes raw material preparation, extraction, distillation, drying, and yield analysis. The method used is solid-liquid extraction using ethanol solvent. Time and mass of apple dregs and temperature according to the changing variables that have been determined, namely for the variable extraction time 120 minutes, 150 minutes, and 180 minutes, while the mass of dry apple dregs was 65 grams, 70 grams, and 75 grams while the operating temperature remained 70°C and the precipitating agent used is alcohol or 95% ethanol with 50% acetic acid as a solvent, as well as analysis of pectin content by spectrophotometry (UV-VIS). The study results showed the lowest concentration of 0.002 ppm and the lowest absorbance of 0.006 nm. Where the highest concentration is 2.5 ppm, and the highest absorbance is 0.241 nm, a calibration curve is formed linearly where y = 0.0936x + 0.0111 and R2 = 0.9931. From the results of the graphical analysis of the relationship between the effect of concentration and mass on time in the apple dregs pectin extraction process, the highest concentration was 1.9 ppm at mass 70 with a time of 180 minutes, and the lowest concentration was 0.7 ppm at mass 65 with a time of 120 minutes.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
S. R. Antika and P. Kurniawati, “Isolasi Dan Karakterisasi Pektin Dari Kulit Nanas,” in Prosiding Seminar Nasional Kimia FMIPA UNESA, 2017, pp. 218–225.
V. A. Devianti, R. D. Chrisnandari, and R. Darmawan, “Pengaruh Metode Ekstraksi Terhadap Mutu Pektin Dari Kulit Pisang Raja Nangka,” J. Kim. Ris., vol. 4, no. 2, pp. 170–179, 2019.
A. Arimpi and S. Pandia, “Pembuatan Pektin Dari Limbah Kulit Jeruk (Citrus Sinensis) Dengan Metode Ekstraksi Gelombang Ultrasonik Menggunakan Pelarut Asam Sulfat (H2SO4),” J. Tek. Kim. USU, vol. 8, no. 1, pp. 18–24, 2019.
G. A. R. Saputri, A. M. Ulfa, and N. K. D. Utami, “Determination Of Total Fat Content In Sweetened Condensed Milk Chocolate Sold In Minimarket Bandar Lampung With Soxhletation Method,” J. Anal. Farm., vol. 5, no. 2, pp. 104–110, 2020, [Online]. Available: https://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/analisfarmasi/article/download/4082/pdf.
D. P. N. Falah, N. Kurniaty, and H. A. W, “Pembuatan Dan Karakterisasi Edible Film dari Pektin Buah Apel Hijau,” in Prosiding Farmasi, 2020, pp. 1–6.
A. D. Sutrisno, Hasnelly, and Habibaturrohmah, “Identifikasi Kandungan (Antioksidan, Vitamin C Dan Serat Kasar) Pada Buah Lokal Dan Impor (Jeruk, Apel Dan Mangga),” Pas. Food Technol. J., vol. 6, no. 1, pp. 1–7, 2019.
D. F. Rosida, Buku Ajar Modifikasi Pati Dari Umbi-Umbian Lokal Dan Aplikasinya Untuk Produk Pangan, 1st ed. Surabaya: CV. Putra Media Nusantara (PMN), 2021.
P. Husni, U. K. Ikhrom, and U. Hasanah, “Uji dan Karakterisasi Serbuk Pektin Hasil Ekstraksi Albedo Durian sebagai Kandidat Eksipien Farmasi,” Maj. Farmasetika, vol. 6, no. 3, pp. 202–212, 2021.
R. S. S. Tumangger, Muhammad, N. ZA, Jalaluddin, R. Nurlaila, and Z. Ginting, “Pengaruh Asam Nitrat (Hno3) Sebagai Pelarut Pada Ekstraksi Pektin Dari Okra (Abelmoschus Esculentus),” J. Teknol. Kim. Unimal, vol. 11, no. 1, p. ) 91-101, 2022.
H. Husnawati, I. Y. Astutik, and L. Ambarsari, “Karakterisasi Dan Uji Bioaktivitas Pektin Dari Kulit Pisang Kepok (Musa balbisiana) Hasil Ekstraksi Dengan Berbagai Pelarut Asam,” Curr. Biochem., vol. 6, no. 1, pp. 1–10, 2019.
D. Silsi, L. Susanti, and M. Febreini, “Rendemen Dan Karakteristik Pektin Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Costaricensis) Dengan Perbedaan Metode Dan Waktu Ekstraksi,” J. Agroindustri, vol. 11, no. 2, pp. 120–132, 2021.
T. A. B. Irawan and A. Prihanto, “Ekstraksi Pektin Dari Kangkung Darat Menggunakan Pelarut Asam Sitrat,” METANA, vol. 12, no. 1, pp. 13–16, 2016.
A. Aji, S. Bahri, and Tantalia, “Pengaruh Waktu Ekstraksi Dan Konsentrasi Hcl Untuk Pembuatan Pektin Dari Kulit Jeruk Bali (Citrus maxima),” J. Teknol. Kim. Unimal, vol. 6, no. 1, pp. 33–44, 2017.
D. A. Damanik and S. Pandia, “Ekstraksi Pektin dari Limbah Kulit Jeruk (Citrus sinensis) dengan Metode Ekstraksi Gelombang Ultrasonik Menggunakan Pelarut Asam Klorida (HCl),” J. Tek. Kim. USU, vol. 8, no. 2, pp. 85–89, 2019.
N. N. Sari and A. Arumsari, “Studi Literatur Metode Ekstraksi Pektin dari Beberapa Sumber Limbah Kulit Buah,” J. Ris. Farm., vol. 1, no. 1, pp. 55–63, 2021.
N. E. Handayani and I. D. Kumalasari, “Analisis mikrobiologi dan organoleptik mi basah hasil formulasi dengan penggunaan ekstrak bunga telang (Clitoria ternatea L.)sebagai pengawet alami dan antioksidan,” Agrointek J. Teknol. Ind. Pertan., vol. 16, no. 2, pp. 153–163, 2022.
N. K. Y. Kesuma, I. W. R. Widarta, and I. D. G. M. Permana, “Pengaruh Jenis Asam Dan Ph Pelarut Terhadap Karakteristik Pektin Dari Kulit Lemon (Citrus limon),” J. Ilmu dan Teknol. Pangan, vol. 7, no. 4, pp. 192–203, 2018.
R. Parasu, E. A. Aisyah, V. Nurhadianty, and L. K. Dewi, “Pengaruh Waktu Ekstraksi pada Pektin Ampas dan Kulit Buah Melon (Cucumis Melo L. var. Sky Rocket),” J. Rekayasa Bahan Alam dan Energi Berkelanjutan, vol. 5, no. 2, pp. 24–30, 2021.
T. W. K and M. A. A. M, “Kajian Pengaruh Suhu Dan Waktu Ekstraksi Terhadap Karakteristik Pektin Kulit Jeruk Pontianak Untuk Pembuatan Edible Coating,” J. AGROSAINS, vol. 14, no. 2, p. 15021, 2017.
Y. Ristianingsih, I. F. Nata, D. S. Anshori, and I. P. A. Putra, “Pengaruh Konsentrasi Hcl Dan Ph Pada Ekstraksi Pektin Dari Albedo Durian Dan Aplikasinya Pada Proses Pengentalan Karet,” Konversi, vol. 3, no. 1, pp. 30–34, 2014.
Refbacks
- There are currently no refbacks.