Edukasi Kandungan Nutrisi dan Aspek Keamanan Tanaman Kelor pada Kelompok Wanita Tani (KWT) “Sri Rejeki” dan Kelompok Tani Hutan (KTH) Desa Bogo Kecamatan Kapas Kabupaten Bojonegoro

Nikmatul Ikhrom Eka Jayani, Karina Citra Rani, Noviaty Kresna Darmasetiawan, Ardhia Deasy Rosita Dewi, Finna Setiawan

Abstract

Herbal Products of Moringa oleifera was produced by KWT (Farmer Woman’s Group). These product were certified by DINKES (Health Unit Ministry) as PIRT (Pangan Industri Rumah Tangga). These products has been marketed with limited information on the packaging. Based on Indonesian Regulation about Safety Product for Consumen (UU RI No. 8 year 1999), the consumers must be guaranted about safety, comfortability , and security about the product. The  Objective of the Education program was to give the right information  about the Nutrition Content and Safety Aspect From Moringa Tree. Farmer Women’s Group (KWT) “Sri Rejeki” and Farmer Forest Group (KTH) Bogo Village, Kapas Bojonegoro District was the participant of this program. Methods for the Education program was interactive discussion with a competent and expertised  presenter/ trainer. There were two modul program’s book which have been published to improve the knowledge of the partocipant regarding the topics. Result from the questionnaire analysis showed that the knowledge about nutritional content of Moringa oleifera was increased from 77.44 to 88.61 and the knowledge about safety aspect of Moringa oleifera was increased from 37.50 to 69.38. 

ABSTRAK

 

Produk olahan kelor yang sudah dipasarkan oleh KWT telah mendapatkan sertifikat PIRT oleh DINKES setempat. Informasi produk pada kemasan belum dituliskan batasan penggunaan dalam sehari, serta informasi nilai nutrisinya. Menurut UU RI No. 8 Tahun 1999 tentang Perlindungan Konsumen, konsumen berhak atas keamanan, kenyamanan dan keselamatan dalam mengkonsumsi barang/ jasa. Tujuan kegiatan sosialisasi ini adalah untuk edukasi terkait Kandungan Nutrisi dan Aspek Keamanan Kelor. Edukasi diberikan pada ibu-ibu KWT Srirejeki dan Bapak-bapak anggota KTH yang menggeluti usaha dibidang produk olahan kelor, agar lebih memahami nilai nutrisi dan keamanan produk yang mereka pasarkan. Metode yang digunakan untuk peningkatan pengetahuan dengan pemberian materi terkait topik, yang diberikan dengan metode ceramah interaktif oleh narasumer yang kompeten dibidangnya. Pada kegiatan ini dihasilkan dua modul pelatihan yakni Modul Kandungan Nutrisi Kelor dan Modul Tinjauan Efektivitas dan Keamanan Kelor. Dari hasil penilaian kuesioner menunjukkan tingkat pengetahuan peserta pelatihan meningkat dari nilai rerata 74.44 menjadi 88.61, sedangkan untuk pemahaman terhadap keamanan kelor pengetahuan peserta masih sangat kurang (rerata skor nilai total 37.50) dan di akhir sosialisasi (rerata skor nilai total 69.38).

Kata kunci : pelatihan; edukasi; kelor; nutrisi; keamanan

 

Keywords

training; education; moringa; nutrition; safety

Full Text:

PDF

References

Rani KC, Nani P, Pragita P, Elisabeth R. 2019. Pengembangan Nutrasetikal Sereal Daun Kelor (Moringa oleifera L.) dengan Tepung Garut (Maranta arundinaceae L.) sebagai pengikat. Jurnal Farmasi Indonesia. Vol 11 No 2: 38-50

Undang-undang Republik Indonesia No 8 Tahun 1999 tentang Perlindungan Konsumen

Parfati N, Karina CR, Nikmatul IEJ. 2018. Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani dalam Perbaikan Proses Produksi Olahan Berbasis Kelor di Desa Bogo, Kecamatan Kapas, Bojonegoro. Unes Journal of Community Service Vol 3 issue 2: 226-236

Chinwe I, Jose SM, Jaramillo J, Fausto D. 2013. Phytochemical and Nutritional Properties of Dried Leaf Powder of Moringa oleifera Lam. from Machala El Oro Province of Ecuador.1:5454.

Jayani, NIE., Kartini., Putri, LK. 2020. Standardization of a Crude Drug Moringa oleifera Leaf from Africa, India and Local (Indonesian) which Cultivated in Bojonegoro Indonesia, International Journal of Pharmaceutical Research. 12 (2).

Sucofindo Laboratory. 2019. Report of Proximate Analysis Serbuk Daun Kelor Bogo.

Gopalakrishnan L, Doriya K, Kumar DS. 2016. Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. Food Sci Hum Wellness.5(2):49–56.

WHO, 2004. WHO Guidelines on Safety Monitoring of Herbal Medicines in Pharmacovigilance Systems. Geneva

Gitawati, Retno, Rini SH. 2008. Profil Konsumen Obat Tradisional terhadap Ketanggapan akan adanya Efek Samping Obat Tradisional. Buletin Penelitian Sistem Kesehatan-Vol 11 No 3

Tahkur R S., Geeta S., Rama M P., Madhavulu B., 2016. Diuretic Activity of Moringa oleifera Leaves Extract in Swiss Albino Rats. The Pharma Innovation Journal; 593): 08-10

Adedapo AA, Mogbojuri OM, Emikpe BO. 2009. Safety evaluations of the aqueous extract of the leaves of Moringa oleifera in rats. Journal of Medicinal Plants Research;3(8)586-591.

Asiedu-Gyekye IJ. S Frimpong-Manso. C Awortwe. D A Antwi dan A K Nyarko. 2014. Micro- and Macroelemental Composition and Safety Evaluation of the Nutraceutical Moringa oleifera Leaves. Hidawi Publishing Corporation Journal of Toxicology. vol 2014: 1-13

Lee, Rim. Seong A. Sang Y H. Cheon K. dan Joon T K. 2015. Acute Pancreatitis Induced by Moringa oleifera in a 48 years Old Korean Women : A Case Report. Toxicology. Vol 26 No 6: 612-615

Olanrewaju FO. Olaniyl O. Olayinka AO. dan Muphy MO. 2017. Fixed Drug Eruption induced by Moringa oleifera Leaf Extracts – A Case Report. Our Dermatol Online, no 4: 413-416

Berglund L.J. 2018. Anaphylaxis to Moringa oleifera : First description. Australasian Medical Journal, ; 11(3):176-177

Abstract - Print this article - Indexing metadata - How to cite item - Finding References - Email this article (Login required) - Email the author (Login required)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.