KEPUTUSAN PEMBELIAN DAGING AYAM BROILER DAN PRODUK OLAHAN DAGING AYAM BROILER DI PASAR BESAR KOTA WISATA BATU

Karunia Setyowati Suroto, Ariani Trisna Murti, Jatmiko Setiaji

Abstract

Broiler chicken meat consumption continues to increase per capita/year consumption of broiler chicken meat by the Indonesian people in 2016 was 5.68 kg per capita/year, an increase of 573 grams (11.2%) in 2017. The decision to buy chicken meat can be influenced by several factors such as product, price, place, promotion, and service. This study aims to determine the factors that influence consumers in buying fresh or processed chicken meat in the big market of Batu City. The type of this research is quantitative research. The sampling technique used purposive sampling with a total sample of 110 respondents. Data collection techniques through the dissemination of questionnaires, interviews, and documentation. The data analysis techniques consist of validity tests, reliability tests, classical assumption tests, and multiple linear regression analysis tests. The results showed that the factors that influence consumers' purchasing decisions in buying fresh chicken meat products and processed products in the big market of Batu Tourism City are product, price, and service factors. Then the factor that has a dominant influence on consumers' purchasing decisions on fresh chicken meat products and processed products in the big market of Batu Tourism City is the product factor.

Keywords

Broiler chicken meat; factors; product; purchasing decisions; Batu City.

Full Text:

PDF

References

Alfa, H. F., Ekowati, T., & Handayani, M. (2016). Analisa Pendapatan Usaha Ayam Broiler Di Kecamatan Jalaksana Kabupaten Kuningan Jawa Barat. Mediagro.12(2)

Alma, Burchari. (2009). Manajemen Pemasaran dan Pemasaran Jasa. Cetakan. Kedelapan. Bandung: Alfabeta.

Aqsa, A. D., Kiramang, K., & Hidayat, M. N.(2017). Profil Organ Dalam Ayam Pedaging (Broiler) Yang Diberi Tepung Daun Sirih (Piper Betle Linn) Sebagai Imbuhan Pakan. Jurnal Ilmu Dan Industri Peternakan, 3(1)

Bennion, M. & Scheulle, B. (2004). “Introductory Food”. USA : Pearson Prentice Hall

Dewi, R. P. (2019). Studi Kasus-Metode Penelitian Kualitatif. Bandung : Alfabeta.

Fitri, A., & Daud,A.R. (2018). Pelatihan Produk Olahan Ayam Ras Pedaging Dan Kewirausahaan Bagi Masyarakat Di Kabupaten Karawang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 220-223

Ghozali, Imam. (2016). Aplikasi Analisis Multivariete Dengan Program IBM SPSS 23 (Edisi 8). Cetakan ke VIII. Semarang : Badan Penerbit Universitas Diponegoro.

Kasih, N.S., A. Jaelani & N. Firahmi, (2012). Pengaruh Lama Penyimpanan Daging Ayam Segar Dalam Refrigerator Terhadap Ph Susut Masak Dan Organileptik. Media Sains, Volume 4 Nomor 2:154-159

Kotler, P., Keller,K. L., & Manceau, D. (2016). Marketing Management, 15e Edition. New Jersy: Pearson Education

Kotler, P.(2011). Reinventing Marketing To Manage The Environmental Imperative. Journal Of Marketing, 75(4), 132-135

Keller, K. L., & Kotler, P. (2012). Branding In B2b Firms, In Handbook Of Business-To-Business Marketing. Edward Elgar Publishing

Kotler, P., & Armstrong, G. (2012). Marketing. Jakarta : Salemba Empat

Kotler, P., & Kemmer, K. L. (2012). Marketing Management 14th ed. Jakarta : Salemba Empat

Kurniawan, A. D., & Astuti, S. R. T. (2012). Analisis Pengaruh Produk, Promosi, Harga, Dan Tempat Terhadap Keputusan Pembelian (Studi Pada Kedai Amarta Semarang).Diponogoro Journal Of Management, 1(4), 282-289

Mamuaja, C. L., Rorimpandey, B., Wantasen, E., & Dalie, S. (2019). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Daging Ayam Buras Di Pasar Tradisional Kota Manado. Zootec, 40 (1), 20-29

Murti, Ariani dan Putri, Sri. (2018). Faktor – Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Daging Broiler Di Kota Malang. Buana Sains. Vol. 18. No. 1. Hal : 47-50.

Murtidjo, B. A.(2011). Beternak Ayam Broiler. Aksi Agraris, Yogyakarta

Nasution, L. M. (2017). Statistik Deskriptif. Hikmah, 14(1), 49-55

Ningrum, S. (2011). Preferensi Konsumen Dalam Membeli Daging Ayam Ras Di Pasar Tradisional Kebupaten Karangnyar. Jurnal Universitas Sebelas Maret, 16(2): 721-729 Http://Eprints.Uns.Ac.Id/611, (28 April 2016)

Putra, D. P. (2015). Analisis Pengaruh Harga Dan Pelayanan Terhadap Keputusan Membeli Di Pasar Tradisional. (Studi Pada Pasar Tradisional Jaten Di Daerah Jaten (Doctoral Dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta)

Prastyo, D., & Kartika, I. N. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Ayam Broiler Di Kecamatan Marga, Kabupaten Tabanan

Rahayu, E. T., Dewanti, R., & Long, M. A. Faktor-Faktor Yang Berpengaruh Terhadap Keputusan Pemilihan Daging Ayam Broiler Sebagai Konsumsi Rumah Tangga Di Surakarta ( Studi Kasus Di Kelurahan Tegalharjo Kecamatan Jebres). Sains Peternakan: Jurnal Penelitian Ilmu Peternakan, 16(1), 12-18

Rasyaf, M. (2012). Panduan Beternak Ayam Pedaging. Niaga Swadaya

Setyowati, Murti dan Astuti. (2021). Faktor Pengambilan Keputusan Pembelian Masyarakat Terhadap Produk Daging Sapi Segar Dan Produk Olahan Di Kota Wisata Batu. Jurnal Ilmiah Filian Cendekia. Vol. 6. No. 2. Hal : 118 – 129.

Sholaikah, M.I.. (2015). Profil Protein Jaringan Otot Daging Ayam Potong Pra-Penyembelihan Electrical Stunning Dan Non Electrical Stunning. UIN Syarif Hidayatullah, Jakarta

Sriyanto dan Utami. (2016). Pengaruh Faktor Psikologis dan Faktor Sosial terhadap Keputusan Pembelian Handphone Oppo. Jurnal Imu dan Riset Manajemen. Volume 5 No.8

Sugiyono, (2013). Metodelogi Penelitian Kuantitatif, Kualitatif Dan R&D (Bandung: ALFABETA)

Sugiyono, (2018). Metode Penelitian Kombinasi (Mixed Methods). Bandung: CV Alfabeta

Sundari, S., Zuprizal, Z., Yuwanta, T., & Martien, R. (2014). The Effect Nanocapsule Of Turmeric Extracts In Rations On Nutrient Digestibility Of Broiler Chickens. Animal Production, 16(2), 107-113

Tjiptono, F., & Chandra, G. (2011). Service, Quality & Satisfaction. Yogyakarta : Penerbit Andi

Tjiptono, Fandy. (2015). Manajemen Pemasaran. Jakarta : Kanisius.

Winarno, F.G. (2019). Kimia Pangan Dan Gizi. Yogyakarta : Penerbit Andi.

Yusup, F. (2018). Uji Validitas Dan Realibilitas Instrument Penelitian Kuantitatif. Tarbiyah: Jurnal Ilmiah Kependidikan,7(1)

Zein, S. Z., Yasyifa, L. Y., Ghozi, R. G., Harahap, E., Badruzzaman, F. H., & Darmawan, D. (2019). Pengelolahan Dan Analisis Data Kuantitatif Menggunakan Aplikasi SPSS. Teknologi Pembelajaran,4(2)

Abstract - Print this article - Indexing metadata - How to cite item - Finding References - Email this article (Login required) - Email the author (Login required)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.