APLIKASI KROKOT PADA PENGOLAHAN NAGET SEBAGAI PRODUK PANGAN FUNGSIONAL

Ratih Yuniastri, Ismawati Ismawati, Rika Diananing Putri

Abstract

Nugget is one of the foods consumed by numerous people.  In this study, the raw material for nuggets was tempeh and formulated with purslane to obtain nuggets that contain fiber and are low in fat. This research used three treatment formulations of ingredients and purslane: 95%: 5% (NK1); 90%:10% (NK2); 85%:15% (NK3) and control without the addition of purslane.  The treatments have tested for preference. The best sample based on the preference test was then tested for fiber and fat content and compared with the control. The results of the study found that the best treatment based on the preference test was the addition of purslane 1.62% and NK2 1.87%. The fat content of the control nugget was 15.64% and NK2 was 15.02%. 

Keywords

Fat; fiber; nugget; purslane; tempeh.

Full Text:

PDF

References

Adinugraha, B. S., & Wijayaningrum, T. N. 2004. Rancangan Acak Lengkap Dan Rancangan Acak Kelompok Pada Bibit Ikan. Seminar Nasional Ums, 47–56.

Andesmora, E. V., Anhar, A., & Advinda, L. 2020. Kandungan Protein Padi Sawah Lokal Di Lokasi Penanaman Yang Berbeda Di Sumatera Barat The Protein Content Of Local Rice Paddy In Different Planting. Jurnal Ilmu Pertanian, 2(2), 187–196.

Anggarani, D. N., Kartika, D., & Novitasari, D. A. 2012. “ Table Kroasia ” Tablet Krokot Berkhasiat , Inovasi Effervescent Dari Tanaman Krokot ( Portulaca oleracea L ) Sebagai Alternatif Minuman Bersuplemen Bagi Penderita Radang Usus Buntu. 2(2), 91–96.

Indriani, N. P., Rochana, A., Mustafa, H. K., Ayuningsih, B., Hernaman, I., Rahmat, D., Dhalika, T., Kamil, K. A., & Mansyur, M. 2020. Pengaruh Berbagai Ketinggian Tempat Terhadap Kandungan Fraksi Serat Pada Rumput Lapang Sebagai Pakan Hijauan. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 15(2), 212–218.

Irmawati, Aisyah, N. H., Wahidah, Y. R. N. A., Lestari, A., & Nurhayati, R. 2017. Kronikus (Krokot Brownies Kukus): Pemanfaatan Tumbuhan Krokot (Portulaca Oleracea L.) Sebagai Camilan Sumber Omega-3. Dinamika Pendidikan, 22(2), 150–156.

Ismawati, & Destryana, R. A. 2019. Inventarisasi Jenis Tumbuhan Liar Bahan Jamu Tradisional Masyarakat Sumenep Madura. Simbiosis, 7, 37–43.

Musdalifah, A. D. 2016. Kandungan Omega-3 Pada Tempe Kedelai Dengan Substitusi Krokot (Portulaca Oleracea). In Universitas Jember.

Purbowati, Maryanto, S., & Afiatna, P. 2020. Formulasi Nugget Jamur Tiram Sebagai Makanan Selingan Rendah Lemak Dan Tinggi Serat (Formulation. Darussalam Nutrition Journal, 4(1), 44–51.

Saragih, R. 2015. Sebagai Alternatif Pangan Sehat Vegetarian. E-Journal Widya Kesehatan Dan Lingkungan, 1.

Yuniastri, R., Hanafi, I., & Sumitro, E. A. 2020. Potensi Antioksidan Pada Krokot (Portulaca Oleracea) Sebagai Pangan Fungsional. Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem, 8(3), 284–290.

Abstract - Print this article - Indexing metadata - How to cite item - Finding References - Email this article (Login required) - Email the author (Login required)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.