FAKTOR KEMAJUAN TEKNOLOGI DAN SUMBER DAYA MANUSIA TERHADAP PENINGKATAN PENDAPATAN UMKM ERA REVOLUSI 4.0

Achmad Nur Fuad Chalimi, Siti Herdinawati, Asadi Asadi

Abstract

This study was to analyzed technological advances and human resource capabilities factors to increase income in the Industrial Revolution Era during the Covic-19 Pandemic especially in Pasuruan Regency, using quantitative research with questionnaires. The data was analyzed using multiple regression with SPSS analysis tools. The result showed that in this current era of the industrial revolution 4.0, technology was very helpful in the business world, whether it’s micro, small or even medium scale, getting a positive impact. Everything can be accessed, especially in product marketing. The need for involvement of both business owners and employees who work must be able to understand and be directly involved in the use of the technology. Through the use of the marketplace, MSMEs' income has increased. Human resources must have unique knowledge, skills and even motivation to develop a business so that the desired amount of income can be achieved. Human resources are an important factor that must be considered in achieving the company's target goals, namely income that is always increasing so that it can maintain business continuity. The use of technological advances and human resource capabilities affect MSME income in Pasuruan Regency.

Keywords

SMEs; industrial revolution 4.0; technology advances; human resources

Full Text:

PDF

References

Akhmad, K. A., & Purnomo, S. (2021). Pengaruh Penerapan Teknologi Informasi pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Kota Surakarta. Jurnal Sebatik, 25(1), 234-240.

Aminah, H., Susita, D., & Hamidah, H. (2020). UMKM Go Online! Pengembangan Kompetensi Pelaku Usaha Mikro Kecil Menengah (Umkm) di Provinsi DKI Jakarta Guna Mewujudkan Digital Preneuer. Jurnal Industri Kreatif Dan

Kewirausahaan, 3(1).

Amri, A. (2020). Dampak Covid-19 Terhadap UMKM di Indonesia. Jurnal Brand

Arseto, D. D. (2019, August). Pengaruh Tingkat Pendidikan dan Teknologi Terhadap Pendapatan dengan Modal

sebagai Variabel Moderasi pada UMKM Kota Tebing. In Seminar Nasional Sains Dan Teknologi Informasi. Jurnal Sensasi. Vol. 2, No. 1.

Asadi, A. (2018). Pengaruh Kualitas Produk Dan Promosi Terhadap Keputusan Pembelian Produk Minuman Teh “Rio”, Di Kec. Bangil Pasuruan. Jamswap, 3(3), 59-73.

Basry, A., & Sari, E. M. (2018). Penggunaan Teknologi Informasi dan Komunikasi (TIK) pada Usaha Mikro, Kecil dan Menengah (UMKM). Ikra-ITH Informatika: Jurnal Komputer Dan Informatika, 2(3), 53-60.

Butarbutar, G. R., Widayatsari, A., & Aqualdo, N. (2017). Analisis FaktorFaktor yang Mempengaruhi Pendapatan Usaha Industri Makanan Khas Di Kota Tebing Tinggi (Doctoral Dissertation, Riau University).

Cakranegara, P. A., & Rahadi, D. R. (2020). Sumber Daya Manusia Sektor UMKM di Kala Pandemi Covid-19. Jurnal Sebatik, 24(2), 315-320.

Fathoni, A. (2019). Dampak Covid 19 dan Kebijakan Psbb Pemerintah Terhadap Umkm Di Wiyung Surabaya. Dinar. Jurnal Prodi Ekonomi Syariah.

Fauziyah, F. (2020). Tantangan UMKM dalam Menghadapi Revolusi Industri 4.0 Ditinjau dari Aspek Marketing

Dan Accounting. JMK (Jurnal Manajemen Dan Kewirausahaan). https://doi.Org/10.32503/Jmk.V5i2.1008

Helmalia, H., & Afrinawati, A. (2018). Pengaruh E-Commerce terhadap Peningkatan Pendapatan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Di Kota Padang. JEBI (Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Islam), 3(2), 237-246.

Bendahari. (2020). Revolusi Industri 4.0. Infrastruktur Tik. Gramedia: Jakarta

Kristiyanti, M., & Rahmasari, L. (2015). Website Sebagai Media Pemasaran Produk-Produk Unggulan UMKM di

Kota Semarang. Jurnal Aplikasi Manajemen, 13(2), 186-196.

Hardilawati, W. (2020). Strategi Bertahan UMKM di Tengah Pandemi Covid19. Jurnal Akuntansi Dan Ekonomika, 10(1), 89-98.

Mukoffi., A, & Asadi. (2021). Karakteristik Wirausaha, Modal Usaha dan Kecanggihan Teknologi terhadap Kinerja UMKM di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Paradigma Ekonomika, 16(2), 235-246.

Nugraha, A. D. A. (2019). Sistem Informasi Pada Administrasi UMKM. Jurnal Administrasi Dan Kesekretariatan.

(1)

Putri, R. D. (2020). Strategi Komunikasi Rumah Kreatif Sleman dalam Upaya Pengembangan UMKM di Era

Ekonomi Digital. Jurnal Commicast. https://doi.Org/10.12928/Commicast.V1i1.2412

Respatiningsih, H., Arini, A., Kurniawan, B., Perpajakan, A., Ngudi, U., & Purworejo, K. (2020). Kemampuan Adaptasi UMKM di Era Revolusi Industri 4.0. Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 16(2), 99-113.

Rohida, L. (2018). Pengaruh Era Revolusi Industri 4.0 Terhadap Kompetensi Sumber Daya Manusia. Jurnal Manajemen Dan Bisnis Indonesia. https://doi.Org/10.31843/Jmbi.V6i1.187

Sari, R. P., & Santoso, D. T. (2019). Pengembangan Model Kesiapan Umkm Di Era Revolusi Industri 4.0. Jurnal Media Teknik & Sistem Industri. 4(2)

Sihite, M. (2018). Peran Kompetensi Dalam Mewujudkan Sumber Daya Manusia yang Berdaya Saing Tinggi

Di Era Revolusi Industri 4.0: Suatu Tinjauan Konseptual. In Jurnal Ilmiah Methonomi. 5(1)

Sugiyono, M. P. P., & Kuantitatif, P. (2017). Kualitatif, dan R&D, Bandung: Alfabeta. Cet. Vii.

Widjadja, Y. R., Alamsyah, D. P., Rohaeni, H., & Sukanjie, B. (2018). Peranan Kompetensi SDM UMKM dalam Meningkatkan Kinerja Umkm Desa Cilayung Kecamatan Jatinangor, Sumedang. Jurnal Abdimas Bsi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3).

Abstract - Print this article - Indexing metadata - How to cite item Supplementary files - Finding References Review policy - Email this article (Login required) - Email the author (Login required)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.